اسید فسفریک چیست؟

اسید فسفریک که به آن اسید ارتوفسفریک نیز گفته می شود، یکی از محبوب ترین و پر مصرف ترین اسیدهاست. فرم خام این اسید از سنگهای فسفات استخراج می شود، در حالی که فرم خالص تر به صورت صنعتی از فسفر سفید تولید می شود. اسید فسفریک خالص معمولا حالت جامد کریستالی و غلیظی دارد که این کاربردهای اسید فسفریک است.


فرمول اسید فسفریک

فرمول فیزیکی:

اسید فسفریک یک ماده جامد کریستالی سفید که نقطه ذوب آن 42.35 درجه سانتیگراد است. اسید فسفریک یک ماده بی بو، بی رنگ و غیر سمی با چگالی 1.885 گرم در میلی لیتر است.%85 غلظت اسید فسفریک در آب است.

فرمول شیمیایی:

 اسید فسفریک، یک اسید معدنی است که با فرمول H3PO4 نشان داده می شود و دارای یک اتم فسفر، چهار اتم اکسیژن و سه اتم هیدروژن است. در دمای بالا، مولکول های اسید فسفریک با یکدیگر واکنش نشان داده و ترکیب می شوند.

کاربردهای اسید فسفریک

اسید فسفریک یک مایع بلوری بی رنگ و بی بو است. به نوشیدنی های نرم نوعی طعم تند می بخشد و از رشد قالب و باکتری ها جلوگیری می کند ، این ماده می تواند به راحتی در محلول قندی تکثیر شوند. بیشتر اسیدیته سودا نیز از اسید فسفریک حاصل می شود که کاربردهای اسید فسفریک را بیشتر بررسی خواهیم کرد.

کاربرد های اسید فسفریک در صنایع غذایی

اسید فسفریک می تواند در بسیاری از موارد زندگی روزمره ما کاربرد داشته باشد. این اسید در صعنت صنایع غذایی نقش مهمی دارد. به دلیل ارزان بودن قیمت آن در صنعت بسیار مورد استفاده قرار می گیرد. از نظر غذایی اسید فسفریک اغلب به عنوان افزودنی E338 شناخته می شود. تعیین اینکه آیا محصولات غذایی حاوی اسید فسفریک هستند، نسبتا آسان است. چرا که میتوان آن را در لیست مواد تشکیل دهنده محصولات مشاهده کرد. چندین اسید فسفریک که معمولا به عنوان یک ماده تشکیل دهنده ذکر می شوند عبارتند از: E338 ،اسید ارتوفسفریک، اسید فسفریک (V)، اسید پیرو فسفریک، اسید تری فسفریک، اسید-oفسفریک و هیدروژن فسفات.

استفاده از اسید فسفریک در صنایع غذایی به شرح زیر است

مربا:

اسید فسفریک غذایی اغلب به عنوان یک ماده افزودنی در مرباها استفاده می شود. این ماده طعم تند و ترشی به مربا می دهد.

محصولات لبنی:

از این اسید در تولید محصولات لبنی استفاده می شود. نمک اسید فسفریک برای اصلاح پروتئین، تغییر سطح PH و بهبود کیفیت محصول استفاده می شود. نمونه ای از فرآورده های لبنی که در آن از اسید فسفریک استفاده می شود، عبارتند از شیر، کره، دوغ و پنیر.

مواد افزودنی غذایی

اسید فسفریک به عنوان یک افزودنی غذایی شناخته شده است. برخی از مواد افزودنی غذایی حاوی اسید فسفریک عبارتند از: دی کلسیم فسفات، هگزا متا فسفات، سدیم فسفات و فسفات تری کلسیم. این به عنوان یک ماده اصلی در اکثر نوشابه های گاز دار مشکی کاربرد دارد. این ماده کمک می کند تا قارچ ها و باکتری ها را کنترل کنید. از اسید فسفریک در مواد غذایی به عنوان یک ماده افزودنی اسیدی و میوه ای استفاده می شود. و همچنین به عنوان یک افرودنی برای اسیدی کردن غذا ها و نوشیدنی ها بخصوص کولاهای مختلف استفاده می‌شود که این کاربردهای اسید فسفریک است.

اسید فسفریک در سودا پاپ

اسید فسفریک به طور عمدی به نوشابه ها اضافه می شود تا به آن ها طعم تندی بدهد. همچنین رشد قالب و باکتری ها را کنترل می کند و در محلول قندی به سرعت تکثیر می شود. تقریبا تمام اسید سودا پاپ از اسید فسفریک حاصل می شود. شما می توانید با اندازه گیری PH نوشابه تازه بودن آن را مشخص کنید. اسید فسفریک یک ماده خوراکی است. در حقیقت غلظت اسید موجود در سودا پاپ از آب پرتقال و لیموناد کمتر است. اروپاییان در تولید کوکاکولا در بعضی از نوشابه های کوکاکولا مانندDiet coke, coca cola classic, coca cola zer sugerو Dr.paperمقدار کمی اسید فسفریک استفاده می کنند. این ماده موثر در همه ی کشور هایی  که در آن کوکاکولا به فروش می رسد توسط مقامات بهداشت ملی تایید شده است. نوشیدنی های کولا نسبت به نوشیدنی های غیر کولا اسید بیشتری دارند. اما به دلیل کاهش میانگین درصد بالاتر وزن بعد از 48 ساعت غوطه ورشدن، فرسایش بیشتری نشان می دهند. به عنوان مثال، نوشیدنی surge بیش ترین کاهش وزن را در 7.85٪ و به دنبال آن up-7 با 6.17٪ را نشان می دهد. تصور می شود نوشیدنی های غیر کولا حاوی اسید سیتریک هستند که کلسیم را در سطوح بالاتر از PHتشکیل می دهند و باعث فرسایش می شوند. از طرف دیگر نوشیدنی های کولا معمولا حاوی اسید فسفریک هستند که این کاربردهای اسید فسفریک است.

اسید فسفریک در آب میوه

در آب میوه ها و نوشیدنی هایی که دارای پالپ هستند از اسید فسفریک به عنوان طعم دهنده استفاده نمی‌شود. اسید فسفریک باعث می شود که بسیاری از یون های موجود در آب میوه به عنوان فسفات های نامحلول از بین بروند.

ضد زنگ زدگی

یکی از کاربرد های رایج اسید فسفریک این است که از آن به عنوان ماده ضد زنگ زدگی استفاده می شود. اسید فسفریک توانایی حذف زنگ زدگی از سطح فلز( مانند آهن و فولاد ) را دارد. این ماده آهن  قهوه ای مایل به قرمز( اکسید فریک ) را به یک فسفات آهن سیاه رنگ تبدیل می کند. فسفات سیاه را می توان به راحتی در سطوح فلزات مشاهده کرد. برای از بین بردن کامل زنگ زدگی ممکن است کاربرد چند‌گانه اسید فسفریک مورد نیاز باشد. این اسید معمولا در زنگ زدگی به عنوان مایع سبز یافت می شود. اما به صورت ژل نیز موجود است. از این اسید در سطوح فلزی و سیم کشی بتن به عنوان ماده ضد زنگ استفاده می شود.

کاربرد دارویی اسید فسفریک

اسید فسفریک به طور گسترده ای به عنوان ماده اسیدی در انواع فرمولاسیون دارویی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این ماده در فرآورده های دارویی به عنوان بخشی از سیستم بافر هنگام ترکیب با نمک فسفات مانند سدیم فسفات، مونو بازیک یا دی بیزیک استفاده می شود. از نظر درمانی، اسید فسفریک رقیق در ترکیبات دارو های ضد تهوع و استفراغ مورد استفاده قرار می گیرد. یکی از اصلی ترین زمینه هایی که اسید فسفریک در آن استفاده می شود، دندان پزشکی است.

کاربرد اسید فسفریک در کود

اسید فسفریک، که به عنوان اسید ارتوفسفریک نیز شناخته می شود، مهم ترین منبع کودهای فسفات است. کود‌های مبتنی بر اسید فسفریک عمدتا شامل آمونیوم فسفات، دی مونیوم فسفات و مونوآمونیوم فسفات هستند. بیش تر عنصر فسفر برای استفاده غیر کودی به اسید فسفریک تبدیل می شود. دو فرآیند اساسی برای تولید اسید فسفریک وجود دارد. اسید متافسفریک با گرم کردن اسید فسفریک به دست می اید. این محصول از نظر ظاهری بسیار ظریف و شیشه ای است. نمک های آن به عنوان متافسفات شناخته می شود. اسید ارتوفسفریک رایج ترین اسید است که به عنوان یک ماده مهم فسفات  در کود های تجاری مورد استفاده قرار می گیرد. کود اصلی ترین کاربرد اسید فسفریک است. بیش از 90٪ اسید فسفریک تولید شده، برای تهیه کود مورد استفاده قرار می گیرد.

کاربرد های اسید فسفریک در گیاه

همه ی گیاهان برای رشد به مواد معدنی و مواد مغذی نیاز دارند. فسفات یکی از این موارد است و به طور کلی در کلیه کود ها اعم از ارگانیک یا مصنوعی موجود است. عموما این کار به صورت اسید فسفریک انجام می شود که مشتق کننده فسفات است. اسید فسفریک را نمی توان مستقیما توسط گیاهان برداشت کرد. ابتدا باید آن را تغییر داد. پس از جذب شدن توسط خاک، اسید فسفریک توسط اقدامات شیمیایی و عوامل بیولوژی به هیدروژن فسفات تبدیل می شود. همچنین هنگامی که به هیدروژن فسفات تبدیل شد، توسط گیاهان مورد استفاده قرار می گیرد.

کاربرد اسید فسفریک در دندان پزشکی

اچ کردن سطح دندان که به آن تهویه نیز گفته می شود با استفاده از اسید فسفریک 38٪ انجام می شود. یکی از مزایای استفاده کردن از این اسید، کشتن باکتری ها در حفره ها و شکاف های دندان است. اسید فسفریک به صورت مایع و ژل موجود است. از محصول ژل که به طور خاص برای از بین بردن حفره ها و شکاف های دندان طراحی شده است استفاده می شود. ژل های دیگر ممکن است مانند ژل اسید فسفریک نباشند و دارای ماده چسبناک باشند. از این ماده معمولا به عنوان محلول اچینگ برای سفید کردن دندان ها استفاده می شود. دیگر کاربرد های اسید فسفریک عبارتند از سفید کننده دندان و مایعات شستشوی دهان است که این کاربردهای اسید فسفریک است .

کاربرد اسید فسفریک در وسایل آرایشی

اسید فسفریک در محصولات آرایشی و بهداشتی، درمانی و همچنین در فرمولاسیون محصولاتی از جمله: مواد پاک کننده، عطر ها، محصولات مراقبت از مو، رنگ مو، دهان شوی ها، محصولات ناخن و مراقبت از پوست استفاده می شود. محصولات آرایشی حاوی اسید فسفریک ممکن است بر روی پوست، مو، چشم تاثیر بگذارند. به عنوان مثال: (حداکثر غلظت استفاده از کلسیم فسفات تا 10٪ در مواد آرایشس ناحیه چشم) و غشاهای مخاطی(مانند پنتاسدیم تری فسفات حداکثر غلظت استفاده 9٪ در استحمام). علاوه بر این برخی از این مواد در محصولاتی استفاده می شوند که ممکن است منجر به بلع شوند. به عنوان مثال دی کلسیم هیدرات  در مواد معدنی با حداکثر غلظت مصرف 48٪ و دی کلسیم فسفات در رژ لب، حداکثر غلطت مصرف تا 10٪ استفاده می شود. محصولات حاوی این ترکیبات ممکن است روزانه چندین بار مورد استفاده قرار گیرند. همچنین می توانند با پوست و مو در تماس باشند. اسید فسفریک در اسپری های مو نیز استفاده می شود.


کاربرد اسید فسفریک در صنعت کشاورزی

اسید فسفریک در صنایع کشاورزی استفاده می شود. در سال 1998 محققان دریافتند که این اسید قادر به کنترل پوسیدگی ریشه گوجه و فلفل است. نویسندگان همچنین توانایی اسید فسفریک را به عنوان یک منبع مغذی برای رشد گیاه آزمایش کردند و دریافتند که علائم کمبود p هنگام رشد گیاهان به صورت هیدروپونیکی با اسید فسفر به عنوان تنها منبع p(بدون فسفات) ایجاد می شود.

دیگر کاربرد های اسید فسفریک

عامل بافر: اسید فسفریک به عنوان یک عامل بافر در زیست شناسی و شیمی مورد استفاده قرار می گیرد.

عامل تقویت کننده: نمک های مختلفی از اسید فسفریک وجود دارد که به عنوان ماده تقویت کننده از جمله مونو کلسیم فسفات استفاده می شود.

کاتالیزور: اسید فسفریک به عنوان یک کاتالیزور در فرآیند هیدراتاسیون آلکن ها برای تولید الکل استفاده می‌شود.

ماده اکسید کننده: اسید فسفریک به عنوان ماده اکسید کننده در تولید کربن فعال نیز استفاده می شود.


کالا صنعت البرز  از ابتدا تا انتهای مسیر کسب و کار باشماست.

کالا صنعت البرز ارائه دهنده  بهترین و پرفروش‌ترین مواد شیمیایی از بهترین تأمین‌کنندگان جهـــان بـــا قابلیت  سفــارشی ســـازی برای هــر مشتـــری  با 25 سال تجربه (لیست محصولات ) می‌باشد. آنچه را  نیاز دارید از ما بخواهید.


کالا صنعت البرز به شما کمک می‌کند خرید و فروش اسید فسفریک را تنها با یک تماس با کارشناسان ما  انجام دهید.

ما در کالا صنعت البرز  با تامین امنیت،  امکان خرید و فروش مواد شیمیایی را با سریع‌ترین و امن‌ترین روش  در سطح استانداردهای جهانی برای شما فراهم کرده‌ایم. همین حالا با اطمینان خاطر  اقدام به خرید و فروش مواد شیمیایی در بازار کنید.


در کالا صنعت البرز چه مواد شیمیایی خرید و فروش می‌شود؟ 

خرید و فروش الاستومر پلی الفین (Polyolefin elastomer) | خرید و فروش آکریلونیتریل بوتادین استایرن |  خرید و فروش پلی اتیلن ترفتالات (PET)  |  خرید و فروش پلی وینیل کلراید (Polyvinyl chloride)  |  خرید و فروش اتیلن وینیل استات (Ethylene vinyl acetate)  |  خرید و فروش پلی استایرن (Polystyrene)  |  خرید و فروش پلی اتیلن (polyethylene)    |  خرید و فروش پلی پروپیلن (Polypropylene)  |  خرید و فروش  دی اکسید کلر  |  خرید و فروش  پلی آلومینیوم کلراید (Polyaluminum Chloride)  |  خرید و فروش سولفات آلومینیوم (Aluminum Sulfate)  |  خرید و فروش  پی وی سی روان کننده Trioctyl Trimellitate (TOTM)  |  خرید و فروش  دی اکتیل فتالات (Dioctyl phthalate)  |  خرید و فروش انیدرید مالئیک (Maleic Anhydride)  |  خرید و فروش  سیلیس میکرونیزه (Micronized Silica)  |  خرید و فروش  فتالیک انیدرید (Phthalic Anhydride)  |  خرید و فروش  اسید اولئیک (Oleic acid)  |  خرید و فروش  آستون (Acetone) |  خرید و فروش  اتیل استات Ethyl Acetate |  خرید و فروش  اتیلن گلیکول دی استئارات (EGDS)  |  خرید و فروش  اتیلن گلایکول منو استئارات (EGMS)  |  خرید و فروش  اپتیکال برایتنر (Optical Brightener) |  خرید و فروش  آمونیوم لوریل اتر سولفات (ammonium lauryl ether sulfate)  |  خرید و فروش  آلکیل لاکتات (Alkyl Lactate) |  خرید و فروش  سودا اش  |خرید و فروش مونوپتاسیم فسفات  |  خرید و فروش  پتاسیم پیروفسفات  |  خرید و فروش  سیلیکات پتاسیم   |  خرید و فروش  سدیم سیلیکات |  خرید و فروش زئولیت Zeolite  |  خرید و فروش  گوارگام (GUAR GUM)  |  خرید و فروش  گلیسریل تریولات (Glyceryl Trioleate)  |  خرید و فروش  دی کلسیم فسفات |  خرید و فروش  دکستروز مونو هیدرات (Dextrose Monohydrate) |  خرید و فروش  سوربیتول |  خرید و فروش  کربنات پتاسیم |  خرید و فروش  پتاسیم هیدروکسید | خرید و فروش  مونو پروپیلن گلایکل  |  خرید و فروش  اسید فسفریک |  خرید و فروش  پتاسیم هیدروکسید  |  خرید و فروش  اسید سیتریک |  خرید و فروش  اسید فسفریک  Phosphoric Acid |  خرید و فروش  اسید سیتریک (Citric acid) |  خرید و فروش هیدروکسید پتاسیم (Potassium hydroxide) |  خرید و فروش پروپیلن گلیکول (Propylene glycol) |  خرید و فروش لاستیک EPDM